Yoga

 

 

 

Yoga

wordt ervaren

in het denken

dat heeft opgehouden

zich te identificeren

met zijn

onbestendige golven van perceptie.

 

Wanneer dit bereikt is,

wordt de Waarnemer onthuld,

die rust in zijn eigen essentiële aard,

en komt men tot besef van

het ware

Zelf.

 

(Patanjali’s yogasoetra’s 1,2)

 

 

Yoga is een eeuwenoude leer, een manier van leven: een weg naar binnen. Yoga is een Sanskriet woord en betekent verbinden. De verbinding tussen hoofd en hart, denken en gevoel, de verbinding tussen jou en het leven, de verbinding die je hebt met jezelf en de verbinding die je hebt met alle anderen om je heen.

Yoga is ook een samenvoeging van het  woord Yo, wat vrij vertaald God * betekent en het woord  Ga, wat vertaald  wordt als gang, geboorte of  herkomst.

 

Yoga is, net als het boeddhisme, geen godsdienst (er wordt immers geen God aanbeden). Het is een levensbeschouwelijke stroming. Yoga stimuleert de beoefenaar er van om alle delen van zichzelf waar te nemen én voor waar aan te nemen. Zonder uitsluiten en zonder dwang. Door het volledig aanvaarden van dat wat is binnen je zelf, zul je tegelijkertijd ook alles wat er buiten jou om bestaat kunnen aanvaarden.

En, vanuit aanvaarding, zul je in staat zijn om los te kunnen laten, dankbaar te zijn en vertrouwen te hebben.

 

In het Westen zijn we vooral bekend met het fysieke deel van de Yoga beoefening. Dit deel bevat bewegingen, houdingen en ademtechnieken. Aangezien lichaam en geest niet van elkaar gescheiden zijn, komen we in contact met de geest (onze denkwereld en gevoelswereld) door middel van lichaamsbeweging en het bewuste ademen.

Hoe je jouw eigen yogabeoefening benadert, is geheel persoonlijk. Je kunt er zoveel uit halen als je zelf wilt. Wil je het puur bij het lichamelijke houden, dan is dat prima. Wil je door de beoefening een dieper gelegen laag van jezelf onderzoeken, dan is dat ook prima. Er is niet één goede manier om yoga te beoefenen, voor jou is jouw manier de beste manier. En: 100% van jouw kunnen is perfect. Natuurlijk zal je je grenzen gaan verkennen en waarschijnlijk gaan verleggen en je zult er zeker achter komen dat je tot veel meer in staat bent dan je dacht.

Er zijn vele vormen van yoga, uiteindelijk hebben ze allen dezelfde oorsprong en hetzelfde doel. Je kunt onderzoeken wat het beste bij jou past en wat je prettig vindt. Geef je zelf de ruimte en volg je gevoel.

 

Jantiene heeft verschillende vormen van yoga bestudeerd: Kundalini Yoga, Hatha Yoga en Dru Yoga. Haar yogalessen bestaan uit een mengeling van verschillende soorten die naadloos op elkaar aansluiten. Ze maakt haar lessen intuïtief, vanuit het hart.

De lessen zijn geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gezondheid of ervaring.

 

Er zijn wekelijks yogalessen in Rozenburg: op de maandagochtend, maandagavond en dinsdagavond. 

De yogalessen duren anderhalf uur.

 

Er is les voor doelgroepen: seniorenyoga (dinsdagochtend in Rozenburg en donderdagmiddag in Brielle) en zwangerschapsyoga.

Meer informatie over de lessen voor doelgroepen vind je elders op deze website.

Privéles en Yoga & Meditatie Workshops zijn op aanvraag mogelijk.

 

Privé Yogales is mogelijk met behulp van de Yogaswing,

dit is een hangmat waarin je allerlei yogahoudingen en ontspanningshoudingen kunt aannemen:

 

DSC01313DSC01299DSC01305DSC01320

 

 

*het woord God mag als synoniem gezien worden voor de woorden: Liefde, Leven, Vreugde, Vrede.